Skip to main content

Notulen overleg plantopa's en scholen 31-10-2023

Notulen 31 oktober 2023
Locatie: Basisschool Eigenwijze (Zilvermeeuw)
Tijd: 16.00-17.15 uur

Bijeenkomst: 31-10 2023
1. Welkom
2. Nieuwtjes
-Peter Baltus stopt bij Otterkolken.
-Wim Denneman stopt bij Eigenwijze.
3. Evaluatie van schooltuinseizoen
Geen warme zomer genoeg regen 😊Ook vandaag.
2 nieuwe scholen erbij: de Ark en de Sterrekijker
De Ark heeft een start gemaakt met een schooltuin in een boot.
De juiste plek voor de schooltuin loopt nog.
Recept van Courgette soep, kruidenboter.
Sterrekijker: Gaat een schooltuin opzetten en zijn nog in de beginfase.
Leonardus: Recept van bieten salade, patat gebakken
Eigenwijze recept van groentesoep en bruschetta.
Lunetten: Veel last van vandalisme. Prachtig draaiboek van een heel jaar! Kijk op de website: www.evelaer.nl
Rinket: Heerlijke kersen klaar om te eten, maar de vogels hadden alles opgegeten. Tip: doe er een net over heen.
Tip van Peter: Citroenthee. De thee heet officieel: Vervenne: Je kunt de plant Citroenverberne kopen bij Sap.
Sterrekijker: Tip https://www.tommytomato.nl/voorscholen/ en
https://schoolfruit.nl/
4. Training koken op school en in de kinderopvang. Start 13 oktober. Niemand van de aanwezigen hebben zich aangemeld voor deze workshops.
5. Menukaart Voedseleducatie regio IJmond (zie bijlage)
6. NME: Nieuw kweekkast:
Gratis te bestellen via deze site. https://www.nmebeverwijkheemskerk.nl/lesaanbod-scholen/materialen-klas/,
7. Kindmonitor gegevens
Emmy Jaspers van de GGD Kennmerland vertelde uitgebreid over de positieve uitslag van het onderzoek naar gezonde voeding die in de gemeente Heemskerk is gedaan. De tekst kunt u onder deze notulen lezen of in de bijlage.
8. (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/convenanten/2018/11/23/nationaalpreventieakkoord).
9. De Gezonde Kinderopvang.
Op https://www.gezondekinderopvang.nl/ vind je informatie. Subsidie die begin volgend jaar weer aan te vragen vindt je op. https://www.gezondeschool.nl/primair-onderwijs/gezondheidsthemas-en-criteria-vignet/milieu-en-natuur is. Als de school deze subsidie toegekend krijgt kunnen wij als gezonde school adviseur hierin meedenken als daar behoefte aan is.
10. Stichting achter de Duinen: (geen Duintuin, verkeerd vertelt tijdens vergadering)
‘Wij zijn is hard op zoek naar vrijwilligers die onze achtertuin bij kunnen houden. Ook al is deze niet groot is er toch werk aan de winkel. Daarbij zouden er ook activiteiten plaats kunnen vinden met onze bewoners, zoals het bouwen van insectenhotels of bijv. reparaties. We vroegen ons af of er mogelijk plantopa's zijn die hierin interesse hebben?
Wat kunnen wij hen bieden? Onze bewoners en begeleiders zijn altijd erg enthousiast en vinden het erg gezellig als er extra mensen over de vloer komen. De bewoners genieten zichtbaar van deze extra reuring en geven een hoop vertier en warmte terug. Een lekker bakkie koffie of mee eten met de groep is hierin altijd een optie wat de dag extra speciaal kan maken! We horen graag terug of hierin interesse is. Ik kan hiervoor benaderd worden per mail of telefoon. Zomaar langskomen is zeker ook een optie, vooral op de dagen hier onder beschreven is dit vrij goed mogelijk.
11. Samenwerking convenant met de scholen.
Cindy gaat een samenwerking convenant maken en zal deze met het beleidsplan van Sanne van Het Rinket meesturen. We zien graag dat de visie en missie in het schoolplan terug komt. Het maakt dan niet uit welke directeur of leerkracht werkt. Het staat vast. Het werken in de schooltuin wordt voortgezet in de klas en aangehaakt bij andere lessen bijv. rekenen, taal, techniek (koken) enz.
12. Narcissen, Blauwe druiven en tulpen bollen in de schooltuin.
De narcissenbollen zijn uitgedeeld aan de scholen. De tulpenbollen komen in november, in december de blauwe druiven. Jullie krijgen een bordje over de firma als jullie de bollen ophalen. Graag in de schooltuin zetten.
13. Witlofpenne- Duintuin
Ben Rous regelt witlof penne bij de Duintuin. In de app zet Ben wanneer jullie kunnen ophalen.
14. Evaluatie ‘Kennemer Bloemendagen’ 15,16 en 17 september 2023.
Het Cultuurhuis had een leuk aanbod voor de scholen tijdens de bloemendagen, maar daar is niet op gereageerd. Toen bedacht ik: misschien is het leuk als we bloemen uit de schooltuin neerzetten. Dan is er toch aandacht voor de schooltuinen tijdens dit evenement.
Ik heb het in de app groep gezet en de vrijwilligers reageerde enthousiast. Super leuk. We hadden een eigen podium. Er was zelf een bezoeker die zei: “is dit de bloemententoonstelling?’ Ik zei: ‘en binnen is er nog wat 😊”. Ik stel voor om dit volgend jaar weer te doen. Kees zei daarop: “misschien kunnen we zorgen dat er meer bloemen in de schooltuin groeien.”
15. Start kwekerij bezoeken 2024 en /of combinatie met activiteit Cultuurhuis
Eind januari starten we weer met kwekerij bezoeken. Helaas doet de kwekerij met blauwe druiven niet meer mee. We hebben nu tulpen, Nerine (mei), sneeuwballen, Sap (maart). Activiteit van Cultuurhuis is toveren met rietpen. (bijlage) en tentoonstelling in gemeentehuis (juni)
Anne Frank, Kariboe en Rinket hebben zich ingeschreven voor kwekerij excursie.
16. Mobiele keuken in de school.
Nova Bouwmensen hebben helaas nog geen tijd gehad om een karren te maken. Ik ga het de klusgroep van d’Evelaer vragen. Antwoord: de klusgroep gaat 3 karren maken.
17. Educatief uitje vrijwilligers en docenten. Nodigen we ook kleinkinderen uit bij dit uitje? Nee. Wie heeft een idee en welke dag/datum?
De interesse ligt bij volkstuinencomplex en datum in mei. Juni zijn aantal op vakantie.
17.Rondvraag:
Mest. Als je organische mest via Denneman regelt, gaat dat via Cindy. We moeten nu een melding doen als we mest gebruiken in de schooltuin.
Tekst GGD Kennemerland
We zien een aantal argumenten voor het belang van School tuinieren:
1.Gezondheid en schoolprestaties: Professor dr.J.Seidell en drs.J. Halberstad in ‘Het Voedsellabyrint’: “Kinderen die zelf boontjes begieten, met hun eigen handen wortels uitgraven, of een straal melk uit een koeienspeen knijpen, verkiezen groenten of een glas melk boven snacks en frisdrank, en zijn bovendien lichamelijk actiever dan hun leeftijdgenoten zonder die ervaringen. Actiever zijn en gezonder eten leidt tot betere schoolprestaties”.
2. Bestrijding overgewicht: Gegevens van JOGG Heemskerk: 22 sept 2020
- Groente: in 2018 eten meer 3 t/m 11 jarigen dagelijks groente (35%) dan in 2014 (30%). In 2022 is dit percentage (ongeveer) 38% (4-11 jaar. Groente: 41% van de 0 t/m 11 jarigen eet dagelijks groente. Dat is meer dan in 2014 maar minder dan in de regio. In 2022 is dit nog steeds 41%.
-Fruit: in 2018 eten significant meer 3 t/m 11 jarigen dagelijks fruit (55%) dan in 2014 (65%). In 2022 is dit percentage (ongeveer) 75%. Fruit: 69% van de 0 t/m 11 jarigen eet dagelijks fruit. Dat is meer dan in 2014 maar minder dan in de regio. In 2022 is dit 79%.

Extra informatie
- Uit de resultaten van De Kindermonitor 2018 blijkt dat overgewicht vaker voor komt bij
kinderen met een niet-westerse migratieachtergrond (19%) dan bij kinderen met een
Nederlandse achtergrond (5%).
Dit is een goede toevoeging als je de schooltuinen wil uitbreiden naar lage SES (sociaal economische status) wijken (bijvoorbeeld scholen als De Vlinder, De Ark, Het Rinket, De Kariboe, Heliomare).
-Overgewicht is één van de pijlers van het Nationaal Preventie akkoord
(https://www.rijksoverheid.nl/documenten/convenanten/2018/11/23/nationaalpreventieakkoord).
Dit akkoord is leidend voor de focus die gemeenten hebben op het gebied van
gezondheid. De schooltuinen leveren een bijdragen aan het stimuleren van een gezonde leefstijl. Door kinderen op een jonge leeftijd groente en fruit te laten proeven kan dit overgewicht op een latere leeftijd voorkomen (één van de pijlers van het Nationaal Preventie akkoord).