Skip to main content

Courgettesoep met doperwten en basilicum

Voor acht personen:

  • 75 ml olijfolie, plus extra voor erbij
  • 1 bol knoflook, tenen losgehaald en gepeld
  • ca. 6 courgettes, in 3 cm dikke plakken (1,3 kg)
  • 1 liter groentebouillon
  • 500 g diepvries-doperwten
  • 50 g basilicumblad
  • 200 g feta, in brokjes van 1-2 cm gebroken
  • 1 citroen: rasp er 1 theelepel schil af
  • zout en zwarte peper
  1. Doe de olijfolie in een extra grote pan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg alle knoflooktenen toe en bak ze regelmatig roerend 2-3 minuten tot ze goudbruin zijn. Doe er de courgettes, 2 theelepels zout en royaal peper bij en bak alles al roerend nog 3 minuten tot de courgettes bruin beginnen te worden. Giet de bouillon in de pan met 500 ml water en breng de soep op hoog vuur aan de kook. Laat hem 7 minuten koken tot de courgettes gaar maar ook nog heldergroen zijn.
  2. Voeg de doperwten toe en roer 1 minuut; doe het basilicum erbij. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met staafmixer of in een blender tot hij glad en heldergroen is.
  3. Verdeel de soep over acht kommen en bestrooi ze met feta en citroenrasp. Eindig met royaal versgemalen peper en een sprenkeling olie.