Skip to main content

In 1992 wordt natuur- en milieueducatie een verplicht onderdeel van het basisonderwijs met als belangrijkste doel kinderen in contact brengen met natuur, natuurervaringen op te laten doen. Meer kennis over natuur, milieu en landschap, maakt je bewust van de omgeving en vergroot de betrokkenheid. 

Met behulp van opa’s, vaders en moeders wordt de tuin sinds februari 2016 door groep 5 onderhouden. Het werken in de tuin, omgaan met de natuur, zien wat groeit en bloeit vinden wij een belangrijke aanvulling op ons onderwijs.

De schooltuin is een verlenging van het klaslokaal in de buitenlucht. Hier worden groente en fruit geteeld, voornamelijk door de leerlingen, met als doel de leerlingen op een speelse wijze bezig te laten zijn met planten, bloemen en met het leven in de natuur. Dit is voor veel kinderen een unieke ervaring die ze de rest van hun leven bij zal blijven.

Het hebben van meer kennis over groente en fruit lijkt bij te dragen aan het hebben van respect voor de natuur. Deze positieve effecten kunnen bijdragen bij een gezondere leefstijl, minder overgewicht en goede sociale en emotionele ontwikkeling. Uiteindelijk kan dit leiden tot een betere kwaliteit van leven van de deelnemers aan het schooltuinproject.

Naast het maatschappelijke doel worden ook de doelen van de hoofdvakken meegenomen in het schooltuinproject.

Heel concreet betekent het dat de kinderen hun eigen stukje grond verzorgen - de kinderen het groeiproces zien van bepaalde producten als sla, aardappels, komkommer - de kinderen producten verkopen uit de schooltuin na schooltijd - de kinderen bedenken gerechten bij de producten en schrijven recepten. De kinderen maken de recepten in de keuken en eten gezamenlijk de eigen oogst.

Witlof oogsten, inpakken en verkopen

witlof-mare
witlof-mare2

Boerenkool en narcissen

Vorige week is de boerenkool geoogst. Vandaag gingen Britt, Muhammad, Anas en Bella er stamppot van maken. Aardappels schillen, boerenkool ritsen en snijden, stampen. In de middag was het klaar om te proeven, met vegetarische worst erbij. Omdat het leek op avondeten moest het licht uit volgens Calvin.🍽 Voor sommige kinderen was het de eerste keer dat ze het aten. Iedereen heeft er iets van geproefd en Ruby heeft zelfs 3x opgeschept. We gingen ook allemaal naar huis met een voorjaarsboeketje💐💐💐 De narcissen zijn geplukt door Anas en Ruby.

Sla smoothie met appel, banaan en een snufje kaneel

Meer informatie?

Wil je ook een schooltuin opzetten of meehelpen als plant-opa, plant-oma, plant-mama of plant-papa?
Of wil je helpen door te sponsoren financieel of materiaal?