Skip to main content

De St. Leonardusschool is de eerste school in Heemskerk die een schooltuin kreeg. De naam “Het groene Hart” is door een oud leerling bedacht.

2 Kinderen uit groep 6 en 2 kinderen uit groep 4 verzorgen van maandag t/m vrijdag de kippen en de konijnen Leo en Lea. De eitjes mogen op vrijdag mee naar huis. Deze kinderen werken ook op woensdag in de schooltuin.

De plantopa's die ons helpen in de schooltuin zijn Jan Henneman, Jan de Ruyter en Aad de Wit. Zij werken elke woensdag vanaf 10.00 uur in de schooltuin. Bovendien verzorgen deze mannen de kippen en de konijnen in het weekend en tijdens de schoolvakanties. En ze houden met de kinderen de schooltuin bij.

De kinderen werken van maart t/m oktober in de schooltuin. In de herfst planten de kinderen o.a. tulpen en blauwe druivenbollen. Die mogen in de lente mee naar huis en er worden ook bosjes tulpen verkocht aan de ouders.

Met juf Tina wordt na de grote vakantie soep gekookt in elke groep. Denk aan tomatensoep, pompoensoep, gourgettesoep en wij maken zelf patat! Of appeltaart.

In de winter kweken de kinderen witlof-penne die geplant worden in een grote bak met aarde, daarna gaat er een donkere zak overheen en wordt het bewaard in de “meterkast”. Elke week kijken de kinderen of de witlof al klaar is. Na ongeveer 4 weken maakt juf Tina met kinderen uit diverse groepen zoete witlofsalade van de zelf gekweekte witlof.

Na de IJsheiligen planten de kinderen zaden, stekkies of plantjes.

De klas kan ook de oogst verkopen op het schoolplein aan de ouders. De kinderen leren hier ontzettend veel van. Wat kost eigenlijk een bos wortels? Hoeveel wortels zitten er in een bos? Hoe schrijf je wortels? Het worden kleine ondernemers.

In het schooljaar 2021-2022 gaan kinderen uit klusklas “De Beuk” ook in de schooltuin werken en helpen bij het koken en verzorgen.

Meer informatie?

Wil je ook een schooltuin opzetten of meehelpen als plant-opa, plant-oma, plant-mama of plant-papa?
Of wil je helpen door te sponsoren financieel of materiaal?