Skip to main content

De Leonardusschool is de eerste school in Heemskerk die een schooltuin kreeg. De naam “Het Groene Hart” is door een (oud)leerling bedacht.

Twee kinderen uit groep 6 en twee kinderen uit groep 4 verzorgen van maandag t/m vrijdag de kippen en de konijnen. De gelegde eieren mogen op vrijdag mee naar huis.

De plantopa's helpen ons elke week in de schooltuin. Bovendien verzorgen deze mannen de kippen en de konijnen in het weekend en tijdens de schoolvakanties. En ze houden met de kinderen de schooltuin bij.

De kinderen werken van maart t/m oktober in de schooltuin. In de herfst planten de kinderen o.a. tulpen en blauwe druivenbollen. Die mogen in de lente mee naar huis en er worden ook bosjes tulpen verkocht aan de ouders.

Met juf Tina werd na de grote vakantie soep gekookt in elke groep. Denk aan tomatensoep, pompoensoep, courgettesoep en wij maakten zelf patat! En appeltaart.

In de winter kweken de kinderen witlof-penne die geplant worden in een grote bak met aarde, daarna gaat er een donkere zak overheen en wordt het bewaard in de “meterkast”. Elke week kijken de kinderen of de witlof al klaar is. Na ongeveer 4 weken maakt juf met kinderen uit diverse groepen zoete witlofsalade van de zelf gekweekte witlof.

Na de IJsheiligen (half mei) planten de kinderen zaden, stekkies of plantjes.

De klas kan ook de oogst verkopen op het schoolplein aan de ouders. De kinderen leren hier ontzettend veel van. Wat kost eigenlijk een bos wortels? Hoeveel wortels zitten er in een bos? Hoe schrijf je wortels? Het worden kleine ondernemers!

Meer informatie?

Wil je ook een schooltuin opzetten of meehelpen als plant-opa, plant-oma, plant-mama of plant-papa?
Of wil je helpen door te sponsoren financieel of materiaal?