Skip to main content

Pizzadeeg & pizzasaus

Ingrediënten Pizzadeeg voor 4 personen:

Ca. 3 deciliter lauwwarm water

30 gram verse gist of 1 zakje (7 gram) droge gistkorrels

2 theelepels suiker

500 gram bloem

1 theelepel zout

4-6 eetlepels olijfolie

Ingredienten Pizzasaus:

2 uien, gesnipperd

2-4 knoflookteentjes, gesnipperd

4 eetlepels olijfolie

1 blikjes tomatenblokjes, 400 gram (liefst gekruid met basilicum)

1 fles passata fijn gekruid, ongeveer 700 gram

1 eetlepels gedroogde Italiaanse kruidenmix (peterselie, oregano, basilicum)

1 handje verse kruiden, zoals salie, tijm, oregano, peterselie

Zout en peper naar smaak

Zo maak je het deeg:

1.      Verkruimel de verse gist en los de gist op in een kommetje met de suiker, in 1 deciliter water. Roer het mengsel door elkaar. En laat 10 minuten staan. (voor de droge gist: volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking)

2.      Meng bloem met zout in een kom.

3.      Voeg gistmengsel, olie en de rest van het water toe en meng met de hand of machine. Het deeg is goed wanneer het deeg als een bal van de wand van de kom loslaat.

4.      Kneed het deeg nog 10 minuten goed door.

5.      Vorm een bal. Bestuif een schone kom met bloem en leg de bal hierin. Maak een theedoek vochtig en leg deze over de kom.En laat het deeg 30-40 minuten rijzen op een warme plek.

Zo maak je de pizzasaus:

1.      Verhit de olie in een pan en bak de ui glazig. Voeg daarna de knoflook toe.

2.      Voeg de tomatenblokjes, de passata en alle gedroogde kruiden toe.

3.      Breng op smaak met zout en peper.

4.      Laat minsten 30 minuten prutelen.

5.      Voeg als laatste de verse kruiden toe.

Zo maak je pizza:

Kies een topping. BV gesneden groenten zoals tomaten, paprika, gegrilde aubergine of courgette, kruiden, kazen, vis of vlees. Geraspte kaas, mozzarella, kappertjes, olijven etc.

1.      Verwarm de oven voor op de hoogste stand (240-275 graden)

2.      Verdeel het gerezen deeg in vier porties.

3.      Maak er weer een bal van. Bestuif het werkblad met bloem en rol de ballen uit met een deegroller tot een ronde plak deeg.

4.      Maak de randen van de deegplakken iets dikker, zodat de saus niet van de pizza’s kan druipen.

5.      Verdeel de saus over de pizzabodems.

6.      Verdeel de gekozen topping over de saus. Maak af met geraspte kaas.

7.      Bak de pizza’s (in het midden van de oven) af in 10-15 minuten.

Eet smakelijk!