Skip to main content

Tomatenjam

Voor 1 JAMPOTJE VAN 250 ML

voorbereidingstijd: 5 MINUTEN
kooktijd: 45 MINUTEN

Tomatenjam is een kruidige jam die erg lekker is tijdens het ontbijt of op bij een kaasplankje. Je maakt deze jam met verse tomaten, bruine suiker, citroensap en specerijen zoals gember.

Ingrediënten

  • 500 gram tomaten
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 cm verse gember, geraspt
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel tijm
  • ¼ theelepel chili vlokken *optioneel
  • 80 gram bruine basterdsuiker

Bereidingswijze

  1. Kook de jampotjes uit en laat ze op een schone theedoek drogen.
  2. Snijdt de tomaten in vier stukken of halveer ze als je kleine tomaten gebruikt.
  3. Doe de tomaten samen met de specerijen, de suiker, het zout en het citroensap in een ruime pan met dikke bodem en laat het pruttelen tot de tomaten zacht worden.
  4. Zet het vuur laag en blijf roeren en laat de tomaten pruttelen tot het dikker wordt.
  5. Zet het vuur uit en giet de jam voorzichtig in de schone jampotjes. Doe de deksels erop en zet de potjes een paar minuten op zijn op. Zo trekken ze vacuüm en dat is belangrijk als je de jam wilt bewaren.
  6. Na een paar minuten kun je de potjes rechtop zetten en laat je ze helemaal afkoelen.